Mediation
Mediation of bemiddeling is het gezamenlijk bespreekbaar maken van problemen en het oplossen van een conflict met hulp van een neutrale derde: een mediator of bemiddelaar.
Het is een alternatief voor het oplossen van conflicten zonder tussenkomst van een rechter.
Na een juridische procedure is er meestal sprake van een breuk en is de relatie vaak onherstelbaar beschadigd. Dit omdat het uitgangspunt is: ik ben oké, jij bent niet oké. Bij een bemiddeling wordt vooral gezocht naar overeenkomsten: ik ben oké, maar jij ook.
Wanneer mediation
Als je een conflict samen écht wilt oplossen, ondanks de problemen en moeilijke communicatie en altijd op vrijwillige basis.
Een conflict is een intensieve toenadering en kan een kans zijn om op een dieper niveau te kijken. Er zijn conflicten waarbij men elkaar niet meer aankijkt, bijvoorbeeld als men zich een beeld van de ander heeft gevormd en alleen nog maar naar dat beeld wil kijken in plaats van naar de ander. Dan blijft een conflict smeulen, wordt slepend. Door een conflict op een dieper niveau op te lossen klaart de lucht echt, waardoor iedereen weer verder kan.
Aan het einde kan gekozen worden voor een overeenkomst waarin afspraken over hoe verder op papier komen. Maar ook voor een alternatieve manier van afsluiten, b.v. met een ritueel. Dat werkt vaak dieper dan een overeenkomst.
Mijn expertise is het opsporen van dieper liggende oorzaken en herstel van de relatie.
voorbeeld ritueel
Een voorbeeld van een afsluit ritueel bij de overgang naar collega-ouders bij een echtscheiding
Op deze schaal / in onze handen ligt het lot van onze kinderen.
Wij zorgden voor hen tijdens onze relatie. We zullen ook voor hen zorgen na onze relatie. Wij zullen elkaars rol leren te respecteren en aanvaarden, alles in het belang van onze kinderen. Wij zullen hen zeggen en tonen er als ouder voor hen te zijn, opdat ook zij later ouders voor hun kinderen kunnen zijn.
Bron: “Kind in bemiddeling” van Cees van Leuven en Annelies Hendriks.
Een kind van gescheiden ouders is het beste af bij diegene, die de andere ouder met respect blijft noemen. De beste plek voor een kind is dus niet altijd bij de ouder die het meeste thuis is.